جلسه پدافند غیرعامل

کارگاه علمی - آموزشی کارشناسان پدافند غیرعامل دانشگاه های علوم پزشکی کشور برگزار گردید.

انتشار محتوا: ۱۳ تیر ۱۴۰۲ ساعت ۰۸:۲۰:۲۷ قبل از ظهر
کارگاه دو روزه علمی- آموزشی کارشناسان پدافند غیرعامل دانشگاه های علوم پزشکی کشور، به همت ستاد پدافند غیرعامل وزارت بهداشت در روزهای 13 و 14 تیرماه برگزار گردید.

کارگاه دو روزه علمی- آموزشی کارشناسان پدافند غیرعامل دانشگاه های علوم پزشکی کشور، به همت ستاد پدافند غیرعامل وزارت بهداشت در روزهای 13 و 14 تیرماه برگزار گردید.

روز اول این کارگاه با حضور دکتر پورحسینی؛ مشاور وزیر و مدیرکل حوزه وزارتی، دکتر لطیفی؛ معاون سلامت سازمان پدافندغیرعامل کشور، سردار رحیمی؛ معاون هماهنگ کننده سازمان پدافند غیرعامل، دکتر میعادفر؛ رئیس کمیته پدافند غیرعامل وزارت بهداشت و جمعی از اساتید برجسته ستادی و دانشگاهی برگزار گردید. در این کارگاه دو روزه به ضرورت، اهمیت و نقشه راه پدافندغیرعامل در نظام سلامت، برنامه عملیاتی سال 1402، مخاطرات باروری در حوزه غذا و مدیریت خطر در حوزه تهدیدات سلامت با رویکرد سند سِندای پرداخته شد.

دکتر جعفر میعادفر، بررسی فعالیت دانشگاه های علوم پزشکی در سال 1402 و پیش بینی برنامه های سال 1403 را از مهمترین مباحث این کارگاه دور روزه عنوان و اشاره کرد: طبق بیانات مقام معظّم رهبری، «تنها راه مقابله با تهدیدها این است که وضعیت داخلی به گونه ای ساماندهی شود که دشمن از پیروزی خود مطمئن نباشد و زمینه را برای ماجراجویی فراهم نبیند.»

وی افزود: سوانح و بحران ها در هر زمانی محتمل هستند و می توانند منجر به مرگ، جراحت افراد و بی ثباتی در شرایط اقتصادی شوند، هرچه جوامع گسترده تر و بزرگتر می شوند تعداد وقوع سوانح بالقوه نیز بیشتر می شود؛ به دلیل پیشرفت های تکنولوژیکی، اجتماعی و سیاسی موجود در این جوامع، اغلب تأثیر این سوانح شدیدتر می شود. دکتر میعادفر در ادامه، با تاکید بر ضرورت توجه ویژه به مخاطرات "انسان ساخت"، خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر با مخاطرات انسان ساخت متعددی از جمله حوادث صنعتی، انفجار یا آتش سوزی اماکن عمومی و تصادفات جاده ای روبرو بوده ایم. وی ادامه داد: به لحاظ موقعیت ژئوپلیتیکی ایران در منطقه و بهره مندی از منابع عظیم نفت و گاز از منظر اقتصادی همواره در طول تاریخ مورد حمله واقع شده است.

دکتر میعادفر وظایف دانشگاههای علوم پزشکی را تشریح و عنوان کرد: دانشگاه ها باید کمیته های پدافند غیرعامل خود را فعال کنند. در این زمینه، تشکیل کارگاه ها و همایش های تخصصی جهت تدوین برنامه اجرایی پدافند غیرعامل  و بررسی نقاط ضعف مراکز بهداشتی و درمانی استان ها جهت برطرف کردن نقاط ضعف و تقویت زیرساخت های موردنیاز الزامی است.

رییس کمیته پدافند غیرعامل وزارت بهداشت افزود: دانشگاه ها باید تهدیدات را رصد کرده و آمادگی لازم برای مقابله با تهدیدات را داشته باشند تا بتوانند از میزان آسیب پذیری خود بکاهند. تدوین اسناد دانشگاهی براساس اسناد بالادستی ابلاغ شده، شناسایی مراکز حیاتی، حساس و مهم و شناسایی برنامه ها و توانمندی های حوزه های مربوطه، از جمله وظایفی است که در حوزه پدافند غیرعامل برای دانشگاه ها تعریف شده است.

 

تبیین اولویت های سازمان پدافند غیرعامل در سال 1402

دکتر میعادفر در پایان درباره اولویت های سازمان پدافند غیرعامل در سال 1402، توضیحاتی ارائه کرد: امن سازی مراکز داده در زیرساخت های حیاتی، حساس و مهم با اجرای نظام نامه عملیاتی پدافند سایبری، تهیه طرح پدافند کالبدی زیرساخت های حیاتی، حساس و مهم با اجرای طرح راهبری حفاظت از زیرساخت های کشور، امن سازی مراکز پرخطر شیمیایی با اجرای نظام مصون سازی و عملیات پدافند شیمیایی کشور، ارتقای توان مقابله و اقدام به موقع به پیامد تهدیدات و مخاطرات زیستی با اجرای نظام نامه عملیاتی پدافند زیستی کشور از جمله این اولویت هاست.

وی همچنین تأمین برق اضطراری زیرساخت ها و مراکز حیاتی، حساس و مهم، ارزیابی و ارتقای آمادگی های سازمانی، مدیریتی و تجهیزاتی با اجرای نظام آمادگی و رزمایش، تکمیل طرح ها و پروژه های نیمه تمام پدافند غیرعامل مراکز حیاتی، حساس و مهم را از دیگر این اولویت ها دانست.

درادامه این کارگاه، دکتر پورحسینی، درخصوص ساختار ستاد پدافند غیرعامل وزارت بهداشت و لزوم تقویت این ساختار مواردی را مطرح و تصریح کرد: ایجاد انگیزش، باور و تغییر در نگرش در زمینه پدافند غیرعامل بسیار مهم است.

همچنین سردار رحیمی، ضمن اعلام رضایتمندی از عملکرد وزارت بهداشت طی بازدید از زیرساخت های وزارت بهداشت، در 31 استان کشور از عملکرد مناسب در این حوزه تشکر و عنوان کرد دانشگاههای علوم پزشکی کشور : فعل "ما می توانیم" را  در عرصه پدافند غیرعامل و مقابله با تهدیدات زیستی بالاخص کرونا به نمایش گذاشته اند. ایشان با اشاره به حوادث سال گذشته ابعاد مختلف جنگ ترکیبی را تشریح و انتظارات سازمان پدافند غیر عامل از نظام سلامت را تبیین نمود.

در ادامه، سخنران ها به تبیین و تشریح تهدیدات نوین در حوزه سلامت از جمله مخاطرات باروری در حوزه امنیت غذایی و مبحث ناقلین و مهاجمین زیستی و همچنین اهمیت مدیریت و کاهش خطر در زمینه تهدیدات حوزه سلامت با رویکرد به سند سندای پرداختند.

 

تبیین شاخص های ارزیابی عملکرد دانشگاه های علوم پزشکی در حوزه پدافند غیرعامل

در روز دوم این کارگاه، دکتر لطیفی، در خصوص اهمیت پدافند غیرعامل در زمینه کاهش آسیب پذیری و مصون سازی کشور در مقابل تهدیدات زیستی پرداخت. وی هم چنین درخصوص ضرورت و اهمیت دیده بانی و آینده پژوهی در حوزه تهدیدات زیستی  مواردی را مطرح کرد.

در ادامه و در نشستی دو جانبه، کارشناسان ستاد پدافند غیرعامل وزارت بهداشت به حوزه های بیمارستان های منتخب CBRNE، تهدیدات سایبری در نظام سلامت، آمادگی پیش بیمارستانی در تهدیداتCBRNE و تمرین و مانور پرداختند و در ادامه هر مبحث انتظارات، شاخص ها و سنجه های پدافند غیرعامل در هر حوزه برنامه عملیاتی وزارت بهداشت، جهت ارزیابی عملکرد دانشگاههای علوم پزشکی در سال 1402 تشریح شد. سپس چالش ها و پیشنهادات کارشناسان پدافند غیرعامل دانشگاه های علوم پزشکی در این خصوص مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

طراحی و پشتیبانی: پورتال زینوپارس